Nieuws

    Agenda 2016
  

 29 oktober Oud papier halen
 15 november 20:00 uur Wielens: Vrouwen van Nu: Workshop met stro met Hennie Peeks
     Vergeet niet de volgende site te bezoeken: allesopglasvezel


 23 oktober 2016
MTB najaarstocht Bushbikers door Noord-Sleen
Zondag 23 oktober waren vele vrijwilligers al vroeg in touw om de laatste voorbereidingen te treffen voor de MTB route Sleenerzand. De weken voorafgaande aan de toch is met man en macht hard gewerkt aan de route, deze lag er dan ook top bij. Deelnemers konden kiezen om 30 km, 50 km of 70 km door de bossen van Noord-Sleen te fietsen.
                         
                            
 21 oktober 2016
51 ideeën om leefbaarheid Coevorden te vergroten
Van het opknappen van de speeltuin in Buitenvree en verlichting voor de kerstmarkt in Wezup tot een muziekproject voor basisschoolkinderen in Sleen en Diphoorn. Ook dit jaar zijn er weer vele initiatieven voor het Stimuleringsfonds ingediend door inwoners van de gemeente Coevorden. In totaal zijn er 51 ideeën ingediend.

Door middel van het Stimuleringsfonds wil de gemeente Coevorden inwoners en verenigingen met goede ideeën graag verder helpen om de leefbaarheid van een dorp of wijk te vergroten. Burgemeester Bert Bouwmeester is tevreden over het aantal ingediende initiatieven: "We zijn verrast dat er voor het tweede jaar op rij zoveel belangstelling is voor het Stimuleringsfonds. Het is goed om te zien dat er nog steeds veel enthousiasme is om in de dorpen en wijken aan de slag te gaan, de ideeën voor verbetering van onze gemeente zijn nog niet op. Op basis van de ervaringen van de dorps- en wijkverenigingen vorig jaar, hebben we een aantal aanpassingen gedaan. Bijvoorbeeld de introductie van een vakjury. We zien uit naar de initiatievenavond in november en de resultaten die volgen.”

Meebeslissen
De dorps- en wijkverenigingen in de gemeente mogen meebeslissen over welke initiatieven een bijdrage krijgen. Op 10 november worden alle ideeën gepresenteerd. Tijdens de avond stellen alle verenigingen een top vijf samen en geven daarmee punten aan een idee. Ze mogen uiteraard niet op zichzelf stemmen. Alle punten worden vervolgens opgeteld en de ideeën die samen een bedrag van  € 150.000,- vormen worden gehonoreerd.
 
Vakjury
Nieuw dit jaar is dat ook een onafhankelijke vakjury haar oordeel geeft. De stemmen van de dorp- en wijkverenigingen en de vakjury gelden beide voor 50 procent. De vakjury bestaat uit: Voorzitter Sandra Korthuis, voormalig wethouder van Rotterdam en directeur VNG en vervolgens directeur-bestuurder van een Drentse woningbouwcorporatie met brede expertise in (openbaar) bestuur en management. Eelke Blokker, oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden en één van de auteurs van het boek ‘Hoe waardeer je een maatschappelijk initiatief?’, Erwin Karel, deed onderzoek naar het dorp Oosterhesselen van 1700 tot 1850 en heeft veel interesse in en kennis van Drenthe en Herman Reurink, voorzitter van het Plaatselijk Belang Nieuw-Dordrecht. Hij is betrokken geweest bij een onderzoek dat ging over het gezamenlijk ondernemen van activiteiten en initiatieven door de inwoners van Nieuw-Dordrecht en de rol die een dorpscoöperatie hierin kan spelen. Het vijfde jurylid is Ad Remus, hij heeft een achtergrond in de civiele-techniek en is werkzaam bij Sweco, voormalig Grontmij. Zijn expertise is het beoordelen van de haalbaarheid/risico’s van projecten in het fysieke domein.

In 2015 leidde het Stimuleringsfonds tot 57 initiatieven, die tijdens de initiatievenmarkt werden gepresenteerd en beoordeeld door de verenigingen. Uiteindelijk werden vijftien initiatieven gehonoreerd.
Dit jaar is er een bedrag van €150.000,- beschikbaar en konden de indieners voor het eerst gebruik maken van de ondersteuning van de gebiedscoördinatoren.           
 
 18 oktober 2016
Spontane actie Vrouwen van Nu
De dames van de tuinclub hebben in een spontane actie de brink voorzien van bloembollen. We zullen nog even moeten wachten tot het voorjaar om het resultaat te bewonderen. Naast de nieuwe waterpomp, die officieel tijdens de uitzending van Hemmeltied is overhandigd door de familie Wielens aan Dorpsbelangen, wordt de Brink in het voorjaar opgefleurd door bloemen.
                
                            
 15 oktober 2016
Taal an Toafel weer van start
Taal an Toafel gaat weer van start bij Café Restaurant Wielens. Op zondag 23 oktober kunt u van 11:00uur tot 14:00 uur genieten van literatuur, muziek en lekker eten. Erik Knoef, Geert Jan Brader en Hennie Stokker-Stadman treden dan op. Erik Knoef is een cabaretier met een Achterhoeks accent. Een paar jaar geleden is een dichtbundel van hem verschenen. Hij treedt regelmatig op in een cabaretgroep, maar hij ook heeft hij een soloprogramma met leuke sketches en liedjes. Geert Jan Brader is muzikant/zanger, schrijft zijn eigen tekst en muziek maar schrijft ook teksten voor andere Drents talige zangers. Hij zal Erik Knoef muzikaal begeleiden tijdens zijn optreden. Hennie Stokker schrijft Drents talige verhalen en gedichten. Op een vrolijke manier neemt ze mensen mee op levensreis en laat ze meegenieten van vakantieperikelen. Kortom, het belooft een gezellige morgen met veel humor te worden!
De kosten voor de morgen zijn 19 euro, en dit is inclusief 1 kop koffie en een warme maaltijd. Reserveren kan bij Reina Zwiers, tel. 0591 362371 of e-mail reina.zwiers@planet.nl
 datum14 oktober 2016
Verdubbeling N34 stap dichterbij
De bestemmingsplannen voor de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen zijn vastgesteld. Het zuidelijke tracé (Coevorden-Noord tot knooppunt Holsloot) is vastgesteld door de gemeenteraad van Coevorden en het bestemmingsplan voor het noordelijke deel tussen Emmen-West en de aansluiting op de N381 door de gemeenteraad van Emmen. De verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen is hierdoor een stap dichterbij. Gedeputeerde Henk Brink: ‘Ik ben blij met deze mijlpaal: Nu kunnen we verder met de volgende stappen in het proces'. De verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen verbetert de bereikbaarheid en veiligheid in Drenthe.’
 
Zienswijzen
Er zijn drie zienswijzen door burgers binnen gekomen op de ontwerp-bestemmingsplannen. Het gaat hierbij vooral om bewoners die dicht bij de N34 wonen. De vastgestelde bestemmingsplannen liggen op dit moment ter inzage bij betreffende gemeenten voor een periode van 6 weken. Tijdens deze periode kan een beroepsschrift ingediend worden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de websites van de gemeenten.
 
Volgende stap: grondverwerving
Begin september is de provincie Drenthe gestart met het grondverwervingsproces. Grondeigenaren hebben een brief met informatiefolder ontvangen. Een onafhankelijk taxateur zal in oktober een eerste gesprek voeren met alle grondeigenaren. Eind 2018 verwacht men de laatste grond te hebben verworven. Vervolgens is de planning dat begin 2019 de eerste schop in de grond kan.
            
13 oktober 2016
Creamiddag bij de 'Vlinderhof' m.b.v. de 'Vrouwen van Nu'
Na een onwennig begin was er nu voor de derde keer de creamiddag op de Vlinderhof.
Dankzij leden van Vrouwen van Nu, afdeling Noord-Sleen, die daarbij de leerkrachten helpen, kan in kleine groepen worden gewerkt. Werken met kinderen is best wel vermoeiend, maar erg leuk en ... je kunt ze daarna weer terug geven aan de "juf".
Extra mensen zijn welkom; er kan dan in de groepen meer gewisseld worden en ziekte en vakanties kunnen worden opgevangen.
Voor contact: marijke.tas@gmail.com of 06 420 214 11.                 
 
 13 oktober 2016
Afsluiting Kinderboekenweek 2016 met Boekenbal
De 62ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 5 t/m 16 oktober 2016. Tijdens deze Kinderboekenweek staan opa's en oma's centraal onder het motto Voor altijd jong! De Kinderboekenweek is vandaag op de 'Vlinderhof' afgesloten met een heus Boekenbal. De kinderen gingen allen via de rode loper de school binnen, moesten daarbij natuurlijk even halt houden voor de foto, en werden allen ontvangen met een glas "champagne". Vervolgens konden alle ouders en natuurlijk grootouders ook binnen komen, om samen met de kinderen het spel "wie herkent de kinderen als baby" op de foto's die in alle lokalen hingen, te spelen en werd door de kinderen een dans uitgevoerd op het themalied van kinderen voor kinderen.
 
 
 

 11 oktober 2016
Presentatie Wytze Kooistra bij de 'Vrouwen van Nu'
Het 1-dags bestuur van de 'Vrouwen van Nu' heeft voor de invulling van deze avond een Noordslener topsporter weten te strikken, en wel volleyballer Wytze Kooistra. In zijn presentatie deed hij een uiteenzetting over zijn loopbaan als volleyballer, een loopbaan welke natuurlijk nog niet ten einde is... Leuke, informatieve en interessante avond.                
 
 8 oktober 2016
Hemmeltied in Noord-Sleen
Het was een drukte van belang bij Café Restaurant Wielens.
Hemmeltied van RTV Drenthe werd uitgezonden.
Er waren vele dorpsgenoten van de verschillende verenigingen aanwezig. Een aantal vertelde wat er allemaal speelt in Noord - Sleen en wat de inwoners met elkaar doen en voor elkaar krijgen.
Niet veel inwoners, maar wel een zeer actief leven, van jong tot oud.
Waar een klein dorp groot in kan zijn.
Het was een zeer geslaagde uitzending waarin Noord - Sleen weer positief op de kaart is gezet.
De uitzending is terug te luisteren op de site van RTV Drenthe.
         
                                                  
 5 oktober 2016
Even Voorstellen: Marlieke Lohues

 

Sinds 1 oktober is de huisartsenpraktijk in Sleen versterkt met huisarts Marlieke Lohues.


Marlieke is de dochter van vader en moeder Lohues- Weinans, die een agrarisch bedrijf hebben in Klazienaveen.

Vader is opgeleid in Wageningen waar zij geboren is.

Al vanaf haar eerste jaar woonde zij eerst in Erica en later in Klazienaveen.

De vaak gestelde vraag, ‘familie van Daniel?’ beantwoordt ze met: ‘in de verte’.

Ze komt dus van de boerderij , maar als brugpieper droomde ze er al van om huisarts te worden.  Haar oom is huisarts in Ruinerwold.


Marlieke deed de middelbare school in Emmen met ook nog een highschool jaar in Amerika.

Hierna werd ze 2 x uitgeloot voor geneeskunde en ging maar biologie studeren, maar de aanhouder wint, de derde keer was het raak.

Ze studeerde geneeskunde in Groningen en was na de opleiding arts-assistent in Drachten op de spoedeisende hulp.

Hierna volgde de huisartsenopleiding in Groningen met stage-jaren op het platteland en in de stad.

Vervolgens heeft ze waargenomen op verschillende plekken en ook in Sleen.

Ze vindt Sleen een prachtig dorp met aardige mensen en dat heeft er toe geleid dat, omdat  Nicolette wegging, zij haar opvolger kon worden.

Marlieke gaat voorlopig werken op maandag en vrijdag.


Ze woont in Groningen met Mark en heeft een dochtertje van 1 jaar, Hannah.

Hobbies zijn: koken/ bakken , gezelligheid opzoeken, sporten en reizen, hoewel de twee laatste activiteiten voorlopig op een laag pitje staan.


Marlieke heeft heel veel zin om aan de slag te gaan in Sleen.

Ze wil op den duur ook graag in de buurt wonen.

Een nieuwe uitdaging!


                                            
 02 oktober 2016
Vrijwilligersavond Volksfeest 2016
Gisteravond was er een gezellige avond voor alle vrijwilligers die meegeholpen hebben met het realiseren van Volksfeest Noord-Sleen 2016. De avond werd ingevuld door een pubquiz met vragen die oa betrekking hadden tot het volksfeest. En die vragen waren best nog wel lastig, want hoelang bestaat school- en volksfeest al, wie was er in 2012 voorzitter, wie won de stoelendans en wat was er dit jaar anders dan voorgaande jaren. Het was een zeer geslaagde avond en zeker mooi te zien dat er vele fanatieke mensen in ons dorp wonen en dat hun inzet gewaardeerd wordt. Super. Op naar 2020 of is het nou 2019 ?...

 1 oktober 2016
Oktobermaand Kindermaand: Kastelen, ridders en hofdames!
De Oktobermaand is weer kindermaand. Alle kinderen kunnen deze maand in Drenthe, Groningen en Friesland meedoen aan workshops, rondleidingen en andere leuke activiteiten. Ook in het Stedelijk Museum Coevorden! Thema: kastelen, ridders en hofdames.

Tekenen met een echte striptekenaar op zaterdag 8 oktober om 14.00 uur.
Onder begeleiding van Coevordense striptekenaar Herman Roozen leer je hoe je een strip tekent en spelen ridders en hofdames de hoofdrol in jouw strip! Hoe teken je een ridder en wat maakt een hofdame tot een hofdame? Herman Roozen tekent voor Jan, Jans en de kinderen, Donald Duck en zelfs Dirkjan! Dus hij kan je veel leren! De workshop duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur.

Rondleidingen
Op zondag 16 oktober is er een speciale rondleiding in het Kasteel van Coevorden voor opa’s, oma’s en hun kleinkinderen. Op zondag 23 oktober is er ook een kinderkasteelrondleiding. Ga met een echte ridder op ontdekkingstocht door het kasteel. Bekijk alle kamers en leer over de verschillende bewoners. We verzamelen om 14.00 uur bij het museum en lopen samen naar het kasteel. Tijdens deze rondleiding leer je veel over de geschiedenis van het Kasteel en van Coevorden, de hoogtepunten uit de geschiedenis en de minder leuke gebeurtenissen. Zo woonden er vroeger belangrijke mensen in het mooie kasteel, maar het was ook een gevangenis.

Wordt een echte ridder of hofdame
Op zaterdag 29 oktober kun je onder begeleiding van een aantal vrijwilligers van het museum lekker gaan knutselen. Die dag wordt je een echte ridder of hofdame! Ontwerp je eigen wapenschild en beschilder een schild. De hofdames mogen hun eigen hoed maken en versieren met linten, glitters en verf. De workshop begint om 14.00 uur.

Alle activiteiten zijn gratis voor kinderen, maar als je mee wilt doen met een van de activiteiten, geef je dan wel op via: info@museumcoevorden.nl Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. De rondleidingen zijn gratis voor iedereen. Voor een aansluitend bezoek aan het museum betalen ouders en volwassenen € 5,- p.p. Kinderen zijn gratis maar moeten begeleid worden door een volwassene.
 e.
 
29 september 2016
Tentoonstelling ‘Het enige kasteel van Drenthe’
Vanaf 1 oktober is er in het Stedelijk Museum Coevorden een nieuwe tentoonstelling. In Coevorden staat namelijk het enige kasteel in de provincie Drenthe. Een unicum met een roerig verleden, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw van de ondergang is gered, en met verschillende theorieën met betrekking tot de bouw van het kasteel. De theorie dat het ooit een vierkant kasteel is geweest, staat centraal.

Vierkant kasteel
Nieuwe inzichten hebben duidelijk gemaakt dat de verbouwingen van het kasteel in Coevorden, niet stroken met de werkelijkheid. Het kasteel is waarschijnlijk een vierkant kasteel geweest met vier ronde of vierkante torens. Voormalig hoogleraren Jaap Renaud en Hans Janssen hebben in het verleden onderzoek verricht naar het uiterlijk en de betekenis van het kasteel in de Middeleeuwen. De huidige tentoonstelling is gebaseerd op het promotieonderzoek van Diana Spiekout. Zij heeft voor dit onderzoek over kastelen in het Oversticht (Noordoost-Nederland), ook onderzoek gedaan naar het kasteel in Coevorden. Zij onderzocht de rol tussen kastelen, het fysieke landschap en het machtslandschap van 1050 en 1450. De driebouwfases: motte, uitgebouwde motte met ringmuur en vierkant kasteel worden in de tentoonstelling met behulp van maquettes verduidelijkt. Ook drie bisschoppen die een belangrijke rol hebben gespeeld in deze bouwgeschiedenis, Harbert van Bierum, Otto van Lippe en Frederik van Blankenheim komen aan bod.

Het kasteel na 1450 en de restauratie
Alhoewel de kern van de tentoonstelling over de periode vóór 1450 gaat, is er ook aandacht geschonken aan de periode hierna. Wat gebeurde er later met dit kasteel dat ooit één van de belangrijkste van Noord-Oost Nederland was? Hoe is het tot verval gekomen en wat kwam er kijken bij de restauratie van het kasteel? Dit zijn vragen die in de tentoonstelling beantwoord worden.

Randprogramma
Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Op zondag 2 oktober is er, bij wijze van opening, om 14.00 voor genodigden een rondleiding door Diana Spiekhout. In samenwerking met het H Design Hotels Kasteel van Coevorden is er een speciaal ‘Kasteelarrangement’ waarmee u een bezoek aan het museum kunt combineren met een lunch in het enige, echte kasteel. Dit arrangement en de tentoonstelling lopen tot en met 2 april 2017.

Meer informatie over de activiteiten zal gepubliceerd worden op de website www.museumcoevorden.nl.    
 
              
 

243493 bezoekers (424555 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress