Houd de wei schoon

18 mrt 2021
Het buitengebied is een ideaal wandelgebied om (met uw viervoeter) te wandelen. Zeker nu het Recreatieschap Drenthe een wandel knooppuntennetwerk heeft aangelegd rond ons mooie dorp. Maar helaas brengt de ontlasting van honden risico’s mee voor runderen. Honden kunnen namelijk de ééncellige parasiet Neospora caninum bij zich dragen. Dit is een parasiet die wereldwijd geldt als een belangrijke veroorzaker van abortus onder de runderen. Daarom een oproep aan hondenbezitters: help mee Neospora voorkomen! 
De Boermarke heeft met een bijdrage uit het dorpsbudget Neospora-waarschuwings bordjes voor haar melkveehouders aangeschaft. Deze zullen in ons gebied bij graspercelen worden geplaatst om zo hondenbezitters te herinneren aan het opruimen van de hondenpoep

De melkveehouder is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor een besmetting op het bedrijf wanneer een rund besmet is. Overdracht van koe op kalf is de belangrijkste besmettingsbron. De besmetting wordt door het rund niet met de mest uitgescheiden, maar wel via een verworpen vrucht, nageboorte of vruchtwater.
Een rund kan op elke leeftijd worden besmet via een eindgastheer. De hond is eindgastheer. Na besmetting via de eigen hond, is de burger hond de 3e oorzaak van een besmetting. Als de hond ergens besmet materiaal heeft opgenomen is deze hond drager. De hond zelf wordt niet ziek van deze parasiet maar kan via ontlasting besmettelijke oöcysten (eitjes) van de parasiet weer uitscheiden. Door het eten van gras of kuilvoer dat vervuild is met de ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe en kan het een abortus veroorzaken. Een rund dat eenmaal is besmet met Neospora kan niet worden genezen en moet uiteindelijk voortijdig worden afgevoerd. 
Wat kunt u doen?
• Honden in het buitengebied aan lijnen 
• Uitwerpselen van uw hond opruimen in weilanden waar runderen lopen.
• Uitwerpselen van uw hond ook opruimen in weilanden als er geen runderen lopen, gras wordt namelijk gemaaid en als wintervoer gebruikt.
 
Natuurlijk laten we tijdens het wandelen geen afval achter. Houd de wei schoon. Zie ook op de pagina van Gezondheidsdienst voor Dieren: www.gddiergezondheid.nl/neospora


499896 bezoekers (825858 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress