Molen Albertdina en Nationale Molendag 13 mei

01 mei 2023

De Nationale Molendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 mei. Een unieke kans om molens te bezoeken en te luisteren naar de verhalen van molenaars.

Niet zeker is of de molen in ons dorp op deze dag is te bezichtigen. De molenaar heeft laten weten dat een onderdeel van de molen in reparatie is. Het is afwachten of dit voor 13 mei weer klaar is.

Sinds kort staat bij de molen in ons dorp een informatiebord met de geschiedenis van de molen.

De Molenstichting Drenthe kreeg in 2020 een subsidie van 40.000 euro van de provincie Drenthe en heeft het geld beschikbaar gesteld voor nieuwe informatiepanelen bij de Drentse molens, bedoeld om de bezoeken aan molens aantrekkelijker te maken. Stichting het Drentse Landschap ging dit project in samenwerking met de ANWB coördineren en uitvoeren. De informatieborden zijn inmiddels geplaatst en bij sommige molens zijn zitplekken en oplaadpunten voor de elektrische fietsen. 

De borden zijn tweetalig en voorzien van een QR-code. De QR-code verwijst naar een pagina met meer informatie over de molen op de website van Molenstichting Drenthe.

De tekst op het bord: De eerste molen op deze plek brandde rond 1904 af. Vanuit de stad Groningen werd oliemolen Concordis overgebracht naar Noord-Sleen en als korenmolen herbouwd. In 1905 brandde ook deze molen af. In 1906 is de molen herbouwd met gebruikmaking van de voormalige pel- en korenmolen uit het Groninger Usquert; een oorspronkelijk in 1851 gebouwde stellingmolen. Het bovengedeelte van die molen is vervolgens in Noord-Sleen herbouwd tot grondzeiler. De molen heeft 1 koppel maalstenen waarmee graan, rogge en haver tot veevoer werd gemalen. De molen dankt zijn naam aan de dochter van molenaar Jan Ziengs. Albertdina trouwde met de knecht van haar vader, die later de molen overnam. In 1953 is de molen gerestaureerd. De molen heeft in het verleden dakleer gehad op de kap en de romp, maar dit is bij de restauratie in 1977 vervangen door riet. Ook kreeg de molen toen het oud-Hollands wieksysteem. Rond 1993 is de molen voor de laatste keer gerestaureerd. In 2020 is de molen in eigendom overgegaan van de gemeente Coevorden naar Stichting het Drentse Landschap.

 

Terug

653971 bezoekers (1084241 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress