Ecologisch bermbeheer Noord-Sleen

17 mei 2023

Ecologisch bermbeheer en monitoring.

Door het natte voorjaar staan dit jaar de bermen al flink hoog. Het duurt niet zo lang meer en dan komen de maaimachines weer langs, maar voor die tijd gaat een groepje vrijwilligers een aantal bermen langs om te monitoren.

Sedert vijf jaar wordt bij het maaien van de bermen zoveel mogelijk gemaaid in hooilandbeheer of schraalgraslandbeheer. Dat wil zeggen dat men respectievelijk twee maal of éénmaal per jaar maait, waarbij het maaisel een aantal dagen blijft liggen en daarna wordt afgevoerd. Voordeel van het afvoeren van maaisel is dat de grond verschraalt, wat in het voordeel van kruidachtige planten en in het nadeel van grassen werkt. Hierdoor zien we steeds meer bloeiende bermen wat enorm goed is voor de insecten en de biodiversiteit. Gedurende een pilot vanuit de gemeente Coevorden werd dit maaien door een aantal dorpsbewoners gedaan, dit jaar zal de gemeente het weer oppakken.

Om de veranderingen van de bermen in beeld te brengen telt de monitoringsgroep bij een aantal geselecteerde stroken berm welke plantsoorten hier worden aangetroffen. De resultaten worden verwerkt in een landelijk systeem.

Lijkt het je leuk om een keer mee te kijken of wil je bij het tellen komen helpen dan ben je van harte welkom. Je hoeft niet een grote plantenkenner te zijn, want we doen het samen en al doende is het goed te leren met hulp van een gids en apps. Er ligt een mooie plantengids voor je klaar.

Aanmelden kan via de mail naar Dorpsbelangen Noord-Sleen: 

Terug

653945 bezoekers (1084208 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress