Bestrijding eikenprocessierups

11 mei 2020
Binnenkort wordt ook in Noord-Sleen gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups. Anders dan voorgaande jaren wordt deze rups nu met een biologisch middel dat een bacteriepreparaat bevat aangepakt. Voorheen gebeurde dit met aaltjes, maar dit had onvoldoende resultaat. 
De bestrijding zal plaatsvinden door de Nationale Bomenbank in opdracht van de Gemeente Coevorden. Wellicht kan er een samenwerking aangegaan worden met lokale ondernemers. 
Het bacteriepreparaat Xentari wordt al decennia lang ingezet bij professionele kwekers als biologisch bestrijdingsmiddel ter bestrijding van bladetende rupsen zoals de buxusrups en de eikenprocessierups. Het middel wordt met water vermengd en gesproeid over de bladeren waar de rupsen zich ophouden. De rupsen eten van de bladeren en krijgen zodoende het middel binnen waardoor ze zullen stoppen met eten van de bladeren en uiteindelijk doodgaan. Een ideaal en biologisch middel ter bestrijding van bladetende rupsen.
Locaties waar volgens de Vlinderstichting beschermde vlinders voorkomen worden niet behandeld. Op die plekken worden de nesten van de eikenprocessierups weggezogen. Volgens informatie van de gemeente Coevorden worden in totaal 9.812 bomen behandeld, waarvan de bomen op plekken met prioriteit 1 twee keer worden behandeld. Het totale aantal behandelingen komt daarmee op 12.122.

449603 bezoekers (749523 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress