Nieuwsbrief culturele gemeente Coevorden

01 okt 2021

In de eerste maand als culturele gemeente trilde de grond in 't Haantje! De negen voorstellingen van Woeste Gronden waren een waar spektakel. De makers, tientallen spelers, figuranten, koor- en bandleden, en tal van andere vrijwilligers maakten het samen tot een groot succes. Een geweldige aftrap van het jaar!

 

 

Woeste Gronden 
Een enorme boortoren die langzaam tevoorschijn komt en op een spectaculaire manier weer ten onder gaat, lichteffecten, muziek, het verhaal van MacBeth. Het waren allemaal ingrediënten van de voorstelling Woeste Gronden. Tussen 8 en 19 september konden bezoekers tijdens negen voorstellingen genieten van het spektakel. Een prachtige voorstelling en een productie met veel betrokkenheid van inwoners en lokale bedrijven. Een perfecte start van het culturele jaar in Coevorden.
 
Trots op drie weken Woeste Gronden
’t Haantje is weer rustig als altijd. Het is bijna niet te zien dat hier ‘midden in het veld’ drie weken lang enorm hard gewerkt werkt. Aan voorbereidingen, repetities, bouwen, inrichten en uiteindelijk opvoeren. Woeste Gronden was een groot succes. We spreken Jolanda de Vries uit Noord-Sleen. Zij was vanaf september vorig jaar productieleider. "Een productieleider regelt eigenlijk gewoon alles. Je hebt de voorstelling met de regie, maar daarnaast moet er heel veel geregeld met het koor, met de band, met de bewaking, de catering en alle bijbehorende vrijwilligers. In totaal waren er 125 vrijwilligers die geholpen hebben Woeste Gronden zo’n succes te maken. Een intensieve maar geweldige klus. Ik heb er van genoten.”

Jolanda werkt in het dagelijks leven full time als Marketing- en Communication Manager bij Forbo in Coevorden. Een drukke baan, maar ze is daardoor wel gewend om veel ballen in de lucht te houden. "Ik houd wel echt van regelen. Strakke schema’s, checken of alle afspraken nagekomen zijn, problemen oplossen. Heerlijk. En daarbij is het heel mooi om met al die vrijwilligers te werken. Ieder met zijn of haar eigen motivatie om wat te doen, met een eigen verhaal. Je werkt echt heel intensief met elkaar samen. Je bent dan ook vaak een luisterend oor. Ik heb zoveel nieuwe mensen leren kennen! Ze kwamen overal vandaan, maar ik vond het ook echt heel leuk om nieuwe mensen hier uit de buurt te ontmoeten. Neem nou bijvoorbeeld alle vrijwilligers van het dorpshuis in ’t Haantje. Alle complimenten voor wat zij allemaal hebben gedaan. Heel fijn samengewerkt, prachtig!”.

Jolanda was vanaf maart elke avond voor Woeste Gronden aan het werk. De hele productie was ruim drie weken ‘op locatie’, van de opbouw tot en met de voorstellingen. Op de avonden van de voorstellingen was ze van 18.00 uur tot middernacht op het terrein. "Ja, ik werkte ook nog gewoon fulltime. Het was soms wel erg druk hoor; het kostte wel veel energie. Maar: je krijgt er ook heel veel energie voor terug! En wat ik er mooi aan vond: ik kom echt uit een commerciële wereld. Die theater- en cultuur omgeving is wel heel anders. Ik moest wel even m’n weg vinden. Maar daardoor was het ook juist weer heel leerzaam.”
"Waar ik met het mooiste gevoel aan terugdenk? Twee momenten: eerst toen we na al die beperkingen vanwege Corona eindelijk met z’n allen bij elkaar waren. Dat was voor de zomer, in het weiland achter het dorpshuis. Eindelijk even samen, met z’n allen. Elkaar live zien en spreken. Het tweede moment was met de repetities in het ‘technische weekend’. Toen we voor het eerst de boortoren omhoog zagen komen. Wat was ik trots op ons allemaal. Wat hebben we wat neergezet met z’n allen.”

 

Jouw leven is een lied waard 
Eind oktober is het zover voor de deelnemers aan Jouw leven is een lied waard. Dan zijn er twee concerten waarbij ze hun nummers gaan laten horen aan het publiek. Bij Jouw leven is een lied waard' draait het om de persoonlijke verhalen van de deelnemers. Zij hebben hun eigen levensverhaal omgezet in een nummer.

Op dit moment wordt er in de studio gewerkt aan de opnames van alle liedjes. Binnenkort delen we meer over de kaartverkoop voor de concerten! 
 

Historie in de stad
De geschiedenis van Coevorden zit vol met verhalen. Een aantal daarvan worden zichtbaar in de stad. Bij vier panden komen stadsgravures in de straat te liggen. Deze platen, met de hand uitgehouwen, laten zien wat de geschiedenis van de plek is.  
 
Agenda 
In oktober staat er onder andere het volgende op het programma:

•Regenboogweek, 9 t/m 17 oktober
•Tentoonstelling SMALT-podagristen, Stedelijk Museum, t/m maart 2022
•Concerten Levenslied, 30 en 31 oktober

 

Volg ons op Facebook en Instagram
Volg je ons ook en help je ons groeien?

Facebook  - facebook.com/CultureelCoevorden
Instagram  - instagram.com/cultureelcoevorden

538486 bezoekers (894454 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress