Home

Agenda


31 mei Bosbad: Spelletjesmiddag voor kinderen met zwemdiploma 15:00-16:00 uur
5-9 juni Zwem4daagse Bosbad
8 juni Oud papier
17 juni                                       Rommelmarkt bij de molen

Jannie Wiers: afscheid van uitvaartcentrum

30 mei 2023
Achttien jaar lang zette Jannie Wiers uit Noord-Sleen zich in voor het uitvaartcentrum aan de Boterakkersweg in Sleen. "ik probeerde er altijd te zijn voor de mensen." Het centrum maakt onderdeel uit van Uitvaartvereniging Zuid-Oost Drenthe. 

Lees verder

Schoolhandbalteam Vlinderhof groepswinnaar

29 mei 2023
Gisteren was het Drentse schoolhandbalkampioenschap in Hoogeveen. De Vlinderhof had zich geplaatst via de voorronde in Sleen. 
Zonder wissels en met veel enthousiasme hebben de jongens en meiden van groep 7 en 8  drie wedstrijden volle bak hun best gedaan. 
De Vlinderhof is derde van Drenthe geworden in de gemengde poule. Van harte gefeliciteerd!

Gezonde zwem4daagse bij Bosbad Noord-Sleen

26 mei 2023
Van 5 tot en met 9 juni kan er in Bosbad Noord-Sleen weer mee gedaan worden aan de Gezonde Zwem4Daagse! 
Lekker zwemmen in de buitenlucht en iedere avond een heerlijke gezonde snack en een toffe activiteit. 
 

Lees verder

Vollemaanwandeling Sleenerzand

24 mei 2023
Staatsbosbeheer Zuidoost-Drenthe houdt dit jaar weer enkele vollemaanwandelingen in het Sleenerzand. De eerstvolgende vindt plaats op maandag 5 juni vanaf 22.00 uur. De wandeling van circa 4 kilometer duurt ongeveer anderhalf uur. Lees verder

Graffiti verwijderd

21 mei 2023
Afgelopen woensdag is het tunneltje weer gepimpt, alle graffiti is verwijderd. Nu hopen dat het zo netjes blijft!

Ecologisch bermbeheer Noord-Sleen

17 mei 2023

Ecologisch bermbeheer en monitoring.

Door het natte voorjaar staan dit jaar de bermen al flink hoog. Het duurt niet zo lang meer en dan komen de maaimachines weer langs, maar voor die tijd gaat een groepje vrijwilligers een aantal bermen langs om te monitoren.

Sedert vijf jaar wordt bij het maaien van de bermen zoveel mogelijk gemaaid in hooilandbeheer of schraalgraslandbeheer. Dat wil zeggen dat men respectievelijk twee maal of éénmaal per jaar maait, waarbij het maaisel een aantal dagen blijft liggen en daarna wordt afgevoerd. Voordeel van het afvoeren van maaisel is dat de grond verschraalt, wat in het voordeel van kruidachtige planten en in het nadeel van grassen werkt. Hierdoor zien we steeds meer bloeiende bermen wat enorm goed is voor de insecten en de biodiversiteit. Gedurende een pilot vanuit de gemeente Coevorden werd dit maaien door een aantal dorpsbewoners gedaan, dit jaar zal de gemeente het weer oppakken.

Om de veranderingen van de bermen in beeld te brengen telt de monitoringsgroep bij een aantal geselecteerde stroken berm welke plantsoorten hier worden aangetroffen. De resultaten worden verwerkt in een landelijk systeem.

Lijkt het je leuk om een keer mee te kijken of wil je bij het tellen komen helpen dan ben je van harte welkom. Je hoeft niet een grote plantenkenner te zijn, want we doen het samen en al doende is het goed te leren met hulp van een gids en apps. Er ligt een mooie plantengids voor je klaar.

Aanmelden kan via de mail naar Dorpsbelangen Noord-Sleen: 

Rommelmarkt 17 juni

11 mei 2023
Op 17 juni organiseert de ouderwerkgroep van "de Vlinderhof" weer de jaarlijkse rommelmarkt. Deze wordt net als vorig jaar gehouden naast de molen in het weiland van de familie Idema. Heeft u nog spullen die verkoopbaar zijn en geschikt voor de rommelmarkt, bewaar ze dan! Op 16 juni komt het ophaalteam 's avonds de spullen die aan de weg gezet kunnen worden ophalen. Let op: geen afval of spullen die stuk zijn, dit is niet verkoopbaar en levert teveel extra kosten op om af te voeren. 

Actie bij zwembad

02 mei 2023
Nog maar net geopend, maar volop actie bij het zwembad. De 50ste bezoeker, Femmie Sijpkes, is verrast met een bloemetje en een gratis zwembadabonnement voor komend seizoen; al vast een voorschot op het 50-jarig jubileum van het zwembad in 2024! En verder deze komende woensdag; waterfestijn georganiseerd door de buursportcoaches. Alle kinderen met diploma A zijn welkom om de stormbaan te bedwingen. Kijk hiervoor voor verdere informatie op de site van het bosbad.

Molen Albertdina en Nationale Molendag 13 mei

01 mei 2023

De Nationale Molendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 mei. Een unieke kans om molens te bezoeken en te luisteren naar de verhalen van molenaars.

Niet zeker is of de molen in ons dorp op deze dag is te bezichtigen. De molenaar heeft laten weten dat een onderdeel van de molen in reparatie is. Het is afwachten of dit voor 13 mei weer klaar is.

Sinds kort staat bij de molen in ons dorp een informatiebord met de geschiedenis van de molen.

De Molenstichting Drenthe kreeg in 2020 een subsidie van 40.000 euro van de provincie Drenthe en heeft het geld beschikbaar gesteld voor nieuwe informatiepanelen bij de Drentse molens, bedoeld om de bezoeken aan molens aantrekkelijker te maken. Stichting het Drentse Landschap ging dit project in samenwerking met de ANWB coördineren en uitvoeren. De informatieborden zijn inmiddels geplaatst en bij sommige molens zijn zitplekken en oplaadpunten voor de elektrische fietsen. 

De borden zijn tweetalig en voorzien van een QR-code. De QR-code verwijst naar een pagina met meer informatie over de molen op de website van Molenstichting Drenthe.

De tekst op het bord: De eerste molen op deze plek brandde rond 1904 af. Vanuit de stad Groningen werd oliemolen Concordis overgebracht naar Noord-Sleen en als korenmolen herbouwd. In 1905 brandde ook deze molen af. In 1906 is de molen herbouwd met gebruikmaking van de voormalige pel- en korenmolen uit het Groninger Usquert; een oorspronkelijk in 1851 gebouwde stellingmolen. Het bovengedeelte van die molen is vervolgens in Noord-Sleen herbouwd tot grondzeiler. De molen heeft 1 koppel maalstenen waarmee graan, rogge en haver tot veevoer werd gemalen. De molen dankt zijn naam aan de dochter van molenaar Jan Ziengs. Albertdina trouwde met de knecht van haar vader, die later de molen overnam. In 1953 is de molen gerestaureerd. De molen heeft in het verleden dakleer gehad op de kap en de romp, maar dit is bij de restauratie in 1977 vervangen door riet. Ook kreeg de molen toen het oud-Hollands wieksysteem. Rond 1993 is de molen voor de laatste keer gerestaureerd. In 2020 is de molen in eigendom overgegaan van de gemeente Coevorden naar Stichting het Drentse Landschap.

 

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

30 apr 2023
4 en 5 mei is in zicht. We willen op de dag van de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag onze Nederlandse vlag laten wapperen. De vlag is het symbool voor vrede, vrijheid, een onafhankelijk en democratisch Nederland, en het is een eerbetoon aan (de nabestaanden van) alle slachtoffers. Doe je ook mee en laat je onze gemeente rood-wit-blauw kleuren?

Cees Jochems in de spotlight

30 apr 2023
Onze collega's van Sleenweb hebben een mooie reportage geschreven over onze dorpsgenoot Cees Jochems. U leest het hier.

Bosbad geopend

29 apr 2023
Vanochtend om 10 uur ging het toegangshek van het Bosbad open. Al het personeel was al aanwezig en de eerste zwemmers stonden te popelen het water in te duiken. Binnen het half uur vulde het bad zich met 12 liefhebbers. Ondanks dat het water nog niet helemaal de gewenste temperatuur heeft bereikt waren de eerste reacties: "Heerlijk!". Zoals altijd was het uit de wind, in de zon erg aangenaam rondom het bad. Het bad lag er nieuw gecoat stralend bij!
Het personeelsbestand is weer toereikend. Thérèse, Lara en Saskia verzorgen de catering in de kiosk. Daarnaast verkopen ze de toegangsbewijzen aan de kassa. Nicole, Rikus, Ingrid, Greta, Angelina en Melanie zijn de toezichthouders dit seizoen. Ze worden op drukke dagen ondersteund door André, Karla, Fardau en Nettie. De "Mooimakers" van het bad zijn Dirk, Willem, Jan en Karst. Zij voeren iedere dinsdag klussen rondom het bad uit.
Lees verder

Hoe is de Kibbelkoele eigenlijk ontstaan?

27 apr 2023
RTV Drenthe heeft op haar nieuwssite een artikel geplaatst over het ontstaan van de Kibbelkoele. Door te klikken op deze link komt u op deze nieuwspagina terecht.
 
Bron: RTV Drenthe

Afgeschreven boekenverkoop bibliotheek Sleen

20 apr 2023

Lekker lezen tijdens de vakantie in een afgeschreven boek?                                                       

Daarom begint de bibliotheek vanaf vrijdag 21 april met de verkoop van afgeschreven boeken.

Per boek € 1,00 en 8 boeken voor € 5,00. Voor deze prijs kun je ze gerust meenemen naar het strand, bos, camping etc. of een vouwtje in het blad maken om te weten waar je bent.

Er is een mooie voorraad. Voor elk wat wils en voor alle leeftijden.   


 

29 april opening Bosbad

02 apr 2023

Zaterdag 29 april gaat Bosbad Noord-Sleen weer open!
De vrijwilligers zijn al weer druk bezig met alles mooi maken voor het nieuwe seizoen. Het team is compleet en 7 april gaat het water het bad in. Bosbad Noord-Sleen is er weer klaar voor om vanaf 29 april iedereen weer te verwelkomen!

Abonnementen en seizoenskaarten voor sport- en zwemlessen
Vanaf nu kunnen er weer abonnementen en seizoenskaarten voor sport- en zwemlessen besteld worden op www.bosbadnoordsleen.nl/abonnementen-2023. Abonnementen zijn tot en met 29 april te bestellen voor de voorverkoopprijs.               
Lees verder

Petitie voor het behouden van de milieustraat Zweeloo

28 mrt 2023
Dorpsbelangen Schoonoord heeft een petitie geïnitieerd voor het behouden van de milieustraat in Zweeloo. Deze petitie is inmiddels bijna 1500 keer ondertekend. Voor het noordelijke deel van de gemeente zijn o.a. de volgende redenen om deze petitie te steunen: 
1. Alle dorpen/kernen in de gemeente zijn niet direct betrokken of geïnformeerd over deze plannen. 
2. afstand naar de beoogde nieuwe "centrale" locatie Wachtum, is te groot
3. door deze afstanden zal het illegale dumpen in de omliggende bossen toenemen. 
 
Lees verder

Archief

10 apr 2023 - Paaseieren zoeken
7 apr 2023 - Paasvuur
4 apr 2023 - Lente op de boerderij!
21 mrt 2023 - Ouderengym
19 mrt 2023 - Paasvuur bouwen
18 mrt 2023 - Opruimdag Noord-Sleen
15 mrt 2023 - Verkiezingen
12 mrt 2023 - Vive le Printemps
12 jan 2023 - Save the date!
24 dec 2022 - Fijne feestdagen
624356 bezoekers (1037082 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress