Ons dorp

Ons dorp

Kalm en met bescheiden trots kijkt ze uit over de es: onze mooie molen Albertdina geeft sinds 1906 als een baken van nostalgie en herkenbaarheid aan waar Noord-Sleen begint of eindigt.

 

Zo’n 3 kilometer verderop, aan de noordkant van ons dorp in de richting van Kibbelveen en Schoonoord, maken de velden plaats voor uitgestrekte bossen, waar het heerlijk wandelen en fietsen is. De ruim 30 kilometer lange mountainbike-route door boswachterij Sleenerzand staat landelijk zelfs op de 2e plaats. Fietsfanaten uit het hele land en zelfs over de landsgrens maken er met veel plezier gebruik van.

 

Prachtige gemarkeerde wandelroutes, het Pieterpad, hunebedden, een verwarmd zwembad, een recreatieplas, een camping, horeca, natuur, rust, ruimte, activiteiten, een geweldige woonomgeving: Noord-Sleen heeft het allemaal.

 

Van heinde en ver komen jong en oud bij mooi weer genieten van het verwarmde zwembad dat dankzij vele vrijwilligers behouden is gebleven voor Noord-Sleen en vele andere dorpen in onze gemeente. Kinderen halen er hun eerste zwemdiploma, de sportievelingen trekken er in alle vroegte hun baantjes, gezinnen zijn er te vinden voor een dagje uit op de royale ligweide: het zwembad biedt vertier aan jong en oud.

 

Noord-Sleen is klein, maar voor indutten is geen tijd: wij gaan dynamisch met onze tijd mee. Het innovatieve van nu wordt prachtig gecombineerd met het goede van

vroeger.

 

Onze kleine brink herbergt sinds 2012 een honingboom; een cadeau van de bijenvereniging Oosterhesselen en omstreken, die in 2012 haar eeuwfeest heeft gevierd. In onze eigen Albertdina-molen is een tentoonstelling over de bijenhouderij ingericht.

 

Een groot deel van de dorpse activiteiten vindt plaats op de brink, vlak bij deze honingboom. Café Restaurant Zaal Wielens is een vertrouwd en gastvrij adres voor velen: onze verenigingen houden er hun vergaderingen en feesten, de toneelvereniging heeft er het jaarlijks optreden, de biljartvereniging oefent flink, maar ook toevallige passanten genieten binnen of op het sfeervolle terras van de hartelijke gastvrijheid.

 
Mooie dingen zijn het waard gedeeld te worden. ’t Haantje en Noord-Sleen "smelten” samen in OBS De Vlinderhof; de dorpsschool die groot genoeg is om de leerlingen 
hun eigen identiteit te laten houden, die een mooie grootte heeft om een "ons-kent-ons”-gevoel te geven en waar een gedreven team van leerkrachten hard werkt om de leerlingen een goede basis te geven voor het vervolgonderwijs. Opgaan in de massa van een "leerfabriek” is voor later: na de musical in groep 8.

 

Recreatieplas De Kibbelkoele is niet alleen op zomerse dagen een prima plek om te zwemmen of met de kinderen zandkastelen te bouwen. In de winter is het een prachtige locatie om te schaatsen. De Noord-Sle(e)ners binden er graag de ijzers onder, de kinderen (en volwassenen) vermaken zich met prikslee- en kortebaan-wedstrijden en verdrijven de kou met koek en zopie.

 

Tradities kent Noord-Sleen ook. Wat te denken van de Paasbult, die elk jaar met veel zorg en enthousiasme door de jongere generatie wordt gebouwd. Wekenlang zijn zij bezig om de bult op traditionele manier te bouwen. De plaatselijke bevolking voorziet de jeugd van een natje en droogje. Op 2e Paasdag ziet jong en oud de bult in vlammen opgaan: de koude en donkere dagen van de winter zijn achter de rug.


Een andere traditie is het Volksfeest, dat 1x in de 4 jaar plaatsvindt. De saamhorigheid is groot bij het bouwen van de wagens voor de optocht, het maken van de 
straatversiering en alle andere activiteiten. De geheimzinnigheid is nog groter. Aan een dorpsgenoot vragen hoe het staat met de voortgang van de straatversiering of de wagen wordt dan niet gezien als warme belangstelling, maar wordt achterdochtig bekeken als het uithoren over de plannen die er liggen. Geen staatsgeheim is veiliger dan in Noord-Sleen tijdens de voorbereiding van een Volksfeest. Maar tijdens het Volksfeest zelf is al die achterdocht verdwenen en viert het dorp gezamenlijk feest, heeft plezier en meet de krachten tijdens wedstrijden, zoals de zeskamp en de playback-show.


Ons dorp bruist! Hoe kunnen wij al het moois over ons dorp vertellen? Gelukkig is er internet. Lees meer over onze verenigingen, ondernemers, 
alle activiteiten en de historie op deze website en breng een bezoek aan ons mooie dorp. U bent van harte welkom!

 

Vereniging Dorpsbelangen Noord-Sleen.
   

724882 bezoekers (1195843 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress