Geslaagde trainingsavond AED

29 mrt 2023
Gisteravond heeft de jaarlijkse training AED plaatsgevonden bij Wielens. De training georganiseerd door dorpsbelangen werd gegeven door Bram van Wijk, inmiddels gepensioneerd ambulancechauffeur. Met veel passie en enthousiasme vertelde hij over voorbeelden die hij had meegemaakt in de praktijk. Hierbij nam hij de deelnemers mee in zijn verhaal en stelde vragen als: hoe je een situatie beoordeelt en herkent, wat zou je als eerste doen en waarom, waar moet je aan denken, hoe breng je iemand in veiligheid.
 
Ook is er geoefend op verschillende technieken die we kunnen toepassen in een noodsituatie, zoals de stabiele zijligging, vervoersgreep Rautek, de heimlichgreep, het waarom en wanneer toedienen van de EpiPen.
Daarna kregen we les in het reanimeren, Bram had een aantal reanimatie poppen en AED 's meegenomen waar we veelvuldig mee konden oefenen. Het was weer een leerzame avond. 30 maart a.s. zal een tweede groep vrijwilligers deelnemen aan de herhalingscursus.

Je hoopt het nooit mee te maken, een reanimatie. Toch is het fijn te weten wat je kunt doen in geval van nood.
 
 
 
Momenteel zijn voor Noord-Sleen ca 28 gediplomeerde vrijwilligers als burgerhulpverlener in het oproepsysteem van HartslagNu aangemeld. Er wordt jaarlijks een herhalingstraining georganiseerd voor de vrijwilligers. 
 
Wil je ook meehelpen om Noord-Sleen Hartveilig te houden, meld je dan aan als vrijwilliger!
Je kunt contact opnemen met: Geert Kiers: 0591-362157 famkiers@hotmail.com of Aly Wieken: 06-13467604 awieken@ziggo.nl

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als er binnen deze 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst.
Sinds 2010 hebben we in Noord-Sleen een AED. Deze hangt aan de zijkant bij café-restaurant Wielens aan de kant van de inrit naar de parkeerplaats. Via het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu krijgen daarbij aangesloten vrijwilligers een oproep wanneer iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld. Zij krijgen een oproep op hun telefoon met de vraag om direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren of eerst de AED op te halen. Zij reanimeren net zo lang totdat de professionele hulpverlening het overneemt.
Terug

734605 bezoekers (1209854 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress