Sleen te gast op het Zuidenveld

11 jul 2023

De rust is weergekeerd in Nieuw-Weerdinge. Het is er flink tekeer gegaan de laatste dagen. Oorzaak: bijzondere weersomstandigheden tijdens het Zuidenveldfestival en feest ter ere van het 150-jarige bestaan van het dorp.

 

Feestelijk versierd 

Elk jaar wordt het plattelandsfestival in één van de acht kernen van het Zuidenveld gehouden. De tentoonstelling met haar koeien-, paarden- en ponykeuring, concours hippique en andere festiviteiten was dit jaar te gast in de kern Emmen. Net als de vorige twee edities organiseerde Nieuw-Weerdinge het Zuidenveld namens Emmen. En hoe! Het dorp zag er superfeestelijk uit met wel duizenden vlaggetjes in de prachtig versierde straten met tal van bogen. ’s Avonds was het sprookjesachtig mooi met honderden lichtjes in de tuinen, straten en langs het water. De inwoners hadden zichtbaar hun best gedaan. Verder was er een grote kermis, een braderie en een spectaculair feestprogramma.

 

Sleen was goed vertegenwoordigd 

Zoals al eerder gemeld op deze site, stond de kern Sleen met diverse teams paraat om de Zuidenveldcompetitie met de andere zeven kernen aan te gaan in negen onderdelen. De strijd begon al op vrijdagavond 30 juni met een pubquiz in café De Gasterij. Het was erg spannend, de uitslagen lagen heel dichtbij elkaar en het niveau was hoog. De deelnemers Brenda en Ben Uneken, Hennie Woldring en Femmie Harders moesten het uiteindelijk met een 7e plek doen. Een dag later, op zaterdagavond 1 juli was het muziek wat er klonk tijdens de vinyl battle. Helaas was Sleen als eerste aan de beurt, gelijk om 20.00 uur. De volgorde was overigens bij loting vastgesteld. Pech was het wel, want er was vrijwel geen publiek. Bijzonder jammer, want zo konden de dj’s Bram Katerberg en Peter-jan Dijkstra niet laten zien wat ze in huis hadden. Het leverde een 5e plek op.

 

Storm Poly

De volgende twee competitieonderdelen zouden op woensdag 5 juli worden gehouden, de dag dat storm Poly ons land teisterde. Wat een timing van Poly om nu juist Nederland aan te doen. De straatversieringen werden door de buurten in allerijl naar binnengesleept. Iedereen was hard aan het werk om de schade te beperken. De viswedstrijd op woensdagavond werd jammer genoeg afgelast. Helaas voor onze deelnemers Sem den Oudsten, Gert van der Veen, Bram Assen en Niels Nieuwlaat. De jeu de boules wedstrijd werd verplaatst naar vrijdag 7 juli. De volwassen spelers Henk en Ina Steenbergen, Sylvia Bultena en de jeugdige spelers Tamara Kuipers en Kirsten Nijenbanning zetten hun agenda’s om en speelden vol overgave. Sleen behaalde een gedeelde 4e plek. 

 

Praalwagen in de optocht

Maandenlang hadden de wagenbouwers gewerkt aan de praalwagen in de schuur van Mennik in Diphoorn. Het resultaat mocht er zijn: een schitterende wagen. Het thema dat Nieuw-Weerdinge had gekozen was ‘vroeger en nu’ en binnen dat thema had Sleen het onderwerp ‘vervoer’. Het geheel was heel netjes en prachtig vormgegeven. Storm Poly was inmiddels verzwakt en gaan liggen zodat op donderdagavond 6 juli de optocht volgens plan kon worden gehouden. De waardering van de jury voor onze wagen vonden we enigszins teleurstellend. Sleen bleef steken op een 4e plek. 

 

Koeienkeuring

Een dag later, op vrijdag 7 juli, was het de beurt aan de veehouders. Zij selecteerden gezamenlijk het beste kalf/pink uit Sleen voor deelname aan de competitie. Natuurlijk hebben ze er kijk op, maar die week helaas iets af van de jury. Sleen werd op dit onderdeel 6e.

 

Sportiviteit alom 

De temperaturen stegen, de spanning eveneens. In Nederland was het nog nooit zo warm geweest op 8 juli als op deze zaterdag. Onze beachvolleyballers konden er blijkbaar tegen, want het team bestaande uit Femke Eising, Pièra Germers, Laure Germers, Jarnick van der Velde, Rutger Moree en Ilsa Wallage eindigde als 1e! Het toernooi werd gehouden op het veld bij zwembad De Badde. Het hele team vond in het water na afloop een welkome verkoeling. Daarna togen we naar het concoursterrein. De ruiters Zoë Brandt met paard Jesse James en Jayden Woering met pony J’s magic vertegenwoordigden Sleen in het spectaculaire onderdeel equipespringen waarbij snelheid en behendigheid worden beloond. Ze behaalden hierbij een verdienstelijke 3e plek!

 

Zondag 9 juli was het nog steeds warm, drukkend warm. De weersvoorspellingen toonden flinke onweersbuien later op de dag. Dat was voor de organisatie de reden om het laatste onderdeel, het klapstuk zeskamp met stormbaan, af te gelasten. Helaas voor onze enthousiaste afgevaardigden Marthijn Camies, Ruben Buls, Loussan Dekker, Manou Schuttrups, Manou Dekker, Femke Eising en Janneke Eising. Ze hadden er juist zo’n zin in!

 

Uitslag later bekend 

De volledige uitslag zou zondagmiddag na de zeskamp bekend worden gemaakt. Ook dat ging niet door. Later deze week horen we wanneer en hoe dat zal geschieden. We weten dus helaas nog niet wie met het erecertificaat naar huis gaat. Sleen in elk geval niet schatten we in, maar we zijn natuurlijk erg nieuwsgierig op welke plek we wel zijn geëindigd.

Namens de kern Sleen bedanken we alle deelnemers voor hun inzet. Sleen heeft zich goed laten zien en heeft op sportieve en plezierige wijze de competitie doorlopen. We zijn trots op jullie! Nu op naar Coevorden in 2024. 

 

Verslag: Roelie Lubbers-Hilbrands

Terug

734567 bezoekers (1209804 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress