Buurtsportcoach senioren

06 jun 2024
Sinds eind vorig jaar heeft de gemeente Coevorden een buurtsportcoach die zich richt op senioren. Met als doel om meer ouderen in beweging te krijgen. En dus probeert de buurtsportcoach voor senioren steeds meer activiteiten op te zetten her en der in de gemeente. Een rol die Harma Bos op het lijf is geschreven. De doelgroep ligt haar na aan het hart. Mede omdat er juist bij ouderen zo veel winst te behalen is. Bewegen kan de zelfredzaamheid van ouderen vergroten, waardoor ze mogelijk langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Maar samen bewegen helpt bijvoorbeeld ook tegen eenzaamheid, legt Harma uit. Niet voor niets probeert ze vol enthousiasme ouderen te stimuleren om (meer) samen te bewegen. 

Vitaal ouder worden 
Het grootste doel in Harma haar werk is ‘Vitaal ouder worden’. De lessen die Harma geeft hebben allemaal met zelfredzaamheid te maken. De oefeningen kunnen daarbij helpen. Bijvoorbeeld zelf je haren kunnen wassen, een trui over je hoofd kunnen doen, je sokken aan kunnen trekken. En de zijwaartse spieren heb je nodig om in balans te blijven. Kracht en coördinatie zijn heel belangrijk. Onder andere om te voorkomen dat je valt. Ik doe ook altijd oefeningen voor de vingers. Die kunnen weer helpen bij bijvoorbeeld het opendraaien van een pot, aldus Harma. Niet voor niets werken alle 12 Drentse gemeenten, en dus ook Coevorden, samen in Drenthe Beweegt Samen. Een dagelijks tv-programma op RTV Drenthe gericht op kracht en balans bij ouderen om onder andere vallen tegen te gaan. 

Fietsactiviteiten en inspiratiesessies 
Naast de beweeglessen organiseert Harma samen met Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond fietsactiviteiten. Voor de komende weken staan de volgende activiteiten op het programma: Op 2 juli de 3wielfietsontdekdag in Sporthal Broekveld in Sleen. Op 9 juli Happen en trappen, met de start in Dalen. En op 27 augustus de Fietstocht Cultuur, die start in Coevorden. Tevens verzorgt Harma regelmatig inspiratiesessies, bijvoorbeeld in buurthuiskamers. "Je moet als buurtsportcoach zorgen dat je zichtbaar bent. Mensen moeten je leren kennen. Dat maakt de drempel om mee te doen kleiner. En dat is natuurlijk wat we willen.” 

Meedoen met bovenstaande activiteiten of benieuwd wat Harma voor u kan betekenen? Kijk op de website www.actiefincoevorden.nl 

Terug

724925 bezoekers (1195888 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress